MUZEJI

Neolit

Fondacija Legat Ekmečić je prva privatna ustanova ovog tipa u Brčkom koja ima za cilj očuvanje sjećanja na umjetnike porodice Ekmečić, Morić i Isaković, koje su kroz generacije njegovale i prenosile svoju umjetničku naklonost i darovitost. Očekivano, njihov uticaj se osjeti i danas, obzirom da su kroz svoj umjetnički doprinos svojevremeno postali i jedinstveni predstavnici svog grada, te nosioci njegovog kulturnog identiteta i značaja. 

Legat je umjetnička zadužbina/ostavština koju je porodica Ekmečić 12.5.2017. godine dala na korištenje gradu Brčkom.Darovano je oko 3.000 umjetnina braće Mevludina i Seada Ekmečića, te rodbinski vezanog Mirze Morića. 

Osnivač Fondacije bio je Mevludin Ekmečić, pokretač brojnih umjetničkih infrastruktura (osnivač galerija, likovnih kolonija, legata, bienala…), te osnivač i dugogodišnji direktor Galerije portreta u Tuzli. Gradu je zajedno sa prostorom u centru grada darovana na korištenje njegova vrlo bogata umjetnička zbirka, oko 2500 slika i crteža, vrijedna umjetnička građa, prepiske sa umjenicima svog perioda, plakati i katalozi i monografska izdanja. Legatu je darovao nekoliko vrijednih poklon zbirki svojih prijatelja umjetnika, kao vrijednu zbirku Kristijana Krekovića našeg slikara koji je živio i umro u Argentini, te zbirku portreta Jarka Jovanovića Jagdina, poznatog umjetnika na balalajci, autora romske himne Opre rome i prvog ministra kulture Roma.

U Legatu se nalazi i cjelokupna umjetnička ostavština skulptura i slika brata Seada Ekmečića, prvog školovanog akademskog kipara u Brčkom. Sead Ekmečić je autor „Fontane mladosti-Ribice“, po kojoj je Brčko nadaleko poznato, a koja je kao dugogodišnji simbol grada nedavno dobila novo mjesto, u samome centru grada. 

Pored umjetnina, u Legatu se nalazi i bogata porodična biblioteka, u okviru koje i raritetna biblioteka francuskih izdanja o Bosni, oko 200 izuzetno vrijednih knjiga u kojima je Bosna opisana kroz romansirano štivo. Fadil Ekmečić je ostavio iza sebe bogat publicistički i znanstveni opus, autor je desetak knjiga i brojnih naučnih eseja vezanih za historiju i porijeklo Bosanaca, od kojih je čak sedam upisano u registar Bibliotheque National de France. U Legatu je pohranjen i publicistički rad Osmana Ekmečića, koji je pisao i istraživao brčansku prošlost. 

U sklopu umjetničke ostavštine Ekmečić se nalazi i mala zbirka kamenih minijatura rođaka Mirze Morića, akademskog kipara, koji preko trideset godina živi i radi u Parizu i dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Fondacija Legat Ekmečić otvorena je za sve posjete petkom i subotom: 11:00 – 13:00h i 16:00-20:00. Možete nas pratiti na instagramu @legatekmecic gdje možete dogovoriti i posebne posjete izvan radnog vremena.

SPOMENICI

Preporučujemo vam da posjetite i ova mjesta