MANIFESTICIJE

Pozorišni susreti

Internacionalni teatarski susreti Brčko Distrikta BiH

Susreti pozorišta / kazališta u Brčkom osnovani su prije 50. godina. U svojoj, pola vijeka dugoj tradiciji Susreti su mijenjali svoja pravila i propozicije organizacije, produkcije, strukturu vrednovanja i nagrađivanja predstava i pojedinaca, načina selekcije i odabira predstava. Na početku, bili su to Susreti BH teatara, sa domaćim dramskim stvaralaštvom, zatim Susreti BiH teatara sa internacionalnim učešćem predstava, koje se igraju po tekstu bh. autora ili autora koji pišu na jednom od službenih jezika u BiH.

Danas su to nadaleko poznati „Internacionalni teatarski susreti“, na kojima mogu učestvovati svi teatri, (iz BiH i inozemstva), sa kvalitetnim predstavama neovisno od jezika na kojem je dramski tekst pisan ili igran, pod uvjetom da je preveden, da se igra, ili da je titlovan, na jednom od službenih jezika u BiH.

Vizija Susreta je osvajanje umjetničkih sloboda, internacionalizacija, otvaranje novih teatarskih umjetničkih prostora iz kojih se mogu prezentirati teatarski projekti, te izjednačavanje svih umjetnika u kompeticijskom smislu.

Na Susretima publika može uživati u osam glavnih natjecateljskih predstava, jednoj završnoj revijalnoj predstavi, brojnim dječijim predstavama i raznolikom pratećem programu, koji nudi brojne izložbe, promocije knjiga i slične kulturne sadržaje.

MANIFESTACIJE

Preporučujemo vam da pogledate i ove manifestacije